Küflenme

Puroların üzerinde beliren parlak lekelerin temelinde iki neden yatabilir. Eğer lekeler; açık gri renkte, tozlu görünümlü ve bir bez parçası ile kolaylıkla silinebilen türde ise, söz konusu lekeler puroların normal yıllanma sürecinin sonucu oluşmuştur ve puro tadını bozmaz.

Ancak; lekeler kabuklu ve mavimsi yeşil renkte ise, purolar küflenmeye başlamış demektir. Puroların aşırı yüksek nemlilik seviyelerinde saklanması durumunda, küf oluşumu görülebilir. Bu gibi vakalarda, küflenmiş purolar atılmalı ve puro saklama kutusu, kuru bir bez ile dikkatlice temizlenmelidir. Nemlendirici ise, ılık su ile dikkatlice temizlenmelidir ve nemlendirici üzerinde herhangi bir küflenme söz konusuysa o halde nemlendirici değiştirilmelidir. Küflenmiş purolar katiyen temiz saklama kutusu içerisine tekrar konulmamalıdır.

”tütünün kurtlanması” kısmına devam et

Tütünün kurtlanması (Lacioderma)

Tütünün kurtlanması; bilhassa, puroların aşırı yüksek sıcaklıklarda saklanması halinde görülür. Puroların dış yaprakları üzerinde küçük kurt delikleri görüyorsanız, purolarınız kurtlanmış demektir. İki aylık ömürleri boyunca kurtların boyu, 5 mm’ye kadar varır. Kurtlanmış puroların tümü hemen puro saklama kutusu içerisinde çıkarılmalı ve tütün kurdu belirtileri taşıyıp taşımadıkları hususunda dikkatlice incelenmelidir.

Kurtlanmış puroların ayrıldıktan ve puro saklama kutusu temizlendikten sonra, kalan purolar saklama kutusuna güven içinde geri konulabilir. Puroların içinde hiçbir larvanın canlı kalmadığından tamamen emin olmak için, purolar bir dondurucu içerisine birkaç gün süreyle konulabilir. Ancak; puroların, çevredeki aromalardan iyi bir şekilde korunması hususunda azami dikkat gösterilmelidir. Dondurulduktan sonra purolar, tütün yapraklarının kırılmasını önlemek amacıyla yavaş yavaş çözülmelidir. Yoksa; oldukça düşük seviyelerdeki nem nedeniyle, puroların dondurucu veya buzdolaplarında kesinlikle saklanmaması gerekir!

”çok düşük nem” kısmına devam et

Nem seviyesi çok düşük

Eğer; puro saklama kutusu içerisindeki nem seviyesi çok düşükse, aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Higrometrenin, tuz solüsyonu yöntemine göre ayarlandığından, nemlendiricinin, propilen glikol solüsyonu ile doldurulduğundan (süngerli nemlendirici kullanılıyorsa) ve puro saklama kutusunun içinin, ilk kullanımda yeterince nemlendirilmiş olduğundan emin olunmalıdır.
  • Nemlendiriciye, yeniden saf su doldurulabilir.
  • Nem seviyesindeki düşüş uzun sürelik kullanım sonrasında gerçekleşiyorsa, nemlendirici arızalanmış olabilir. Örneğin musluk suyu kullanıldığı zaman, süngerin gözenekleri tıkanabilir ya da aşırı yüksek propilen glikol seviyesi nedeniyle yüzeydeki tabaka, daha fazla saf su emilimini önleyebilir.

Puro saklama kutusu içerisine kuru purolar konulduktan sonra nem oranının aniden düşmesi doğal bir durumdur. Birkaç gün geçtikten sonra, puro saklama kutusu içerisindeki nem seviyesinin sabitlenmesi gerekir. Diğer yandan; puro saklama kutusunun açılması ile kutu içerisindeki nem seviyesinde kısa süreli düşüş görülür.

%70 değerinden birkaç yüzdelik sapmalar görülmesi, kayda değer nitelik taşımaz ve nem ölçme doğruluğu ile ilgili açıklamaların da gözden geçirilmesi tavsiye edilir (Bakınız: higrometre hassaslığı).

”çok yüksek nem” kısmına devam et

Nem seviyesi çok yüksek

Eğer; puro saklama kutusu içerisindeki nem seviyesi çok yüksekse, aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Higrometrenin, tuz solüsyonu yöntemine göre ayarlandığından, nemlendiricinin, propilen glikol solüsyonu ile doldurulduğundan (süngerli nemlendirici kullanılıyorsa) ve puro saklama kutusunun içinin, ilk kullanımda yeterince nemlendirilmiş olduğundan emin olunmalıdır.
  • Yalnızca sünger esaslı nemlendiriciler için: Eğer; propilen glikol solüsyonu son birkaç ay içinde yeniden doldurulmamışsa, nemlendiriciyi yeniden bu solüsyonla doldurmanız zamanı gelmiş olabilir.

%70 değerinden birkaç yüzdelik sapmalar görülmesi, kayda değer nitelik taşımaz ve nem ölçme doğruluğu ile ilgili açıklamaların da gözden geçirilmesi tavsiye edilir
(See higrometre hassaslığı).

”puro saklama kutusu reçine sızdırıyor” kısmına devam et

Puro saklama kutusu özsuyu / reçine sızdırıyor

İspanyol sedir ağacında bulunan özel yağlar, zamanla ahşap yüzey üzerinde reçine oluşumuna yol açabilir. Bu durum özellikle; üretim aşamasından önce ağacın dikkatli bir şekilde kurutulmamış olmasından kaynaklanmaktadır ve adorini marka puro saklama kutularında kullanılan ağaçlarda böyle bir durum söz konusu değildir. Reçine oldukça yapışkan özellik taşır ve sadece aseton yardımıyla çıkarılabilir.

Reçine görülen bölgeler, ince taneli zımpara kağıdı ile elden geçirilmelidir. Bu temizleme işlemi; özellikle de kalın sedir kaplama kullanılmışsa 2-3 kez tekrar edilmelidir. Yapışkan reçine, puro kalitesinde herhangi bir bozulmaya neden olmaz, yine de; puroların reçine ile doğrudan temas etmesi halinde dış puro yapraklarına zarar verebilir.

Temizleme maddelerinin kullanımını takiben; puro saklama kutusu, purolar geri konulmadan önce iyi bir şekilde havalandırılmalıdır.

”Kuru puroların canlandırılması” kısmına devam et

Kuru puroların canlandırılması

Kuru puroların saklama kutusunda saklanması, onların eski hallerine geri dönmelerini sağlayabilir. Yine de; nem artışı yavaş yavaş gerçekleşmelidir. İyi korunmuş bir puro saklama kutusu içerisinde yaklaşık iki ay saklandıktan sonra purolar toparlanabilir. Kuru purolara dikkatle bakılmalıdır. Oldukça hassas olup, kolayca kırılabilirler.

”istenmeyen kokulardan kurtulmak” kısmına devam et

Puro saklama kutusu içerisindeki istenmeyen kokulardan nasıl kurtulabilirim?

Temizleme maddeleri kullanıldıktan sonra, çözücü maddelerin kokusu puro saklama kutusu içerisinde kalabilir. Temizleme maddelerinin puro saklama kutuları içerisinde kullanımının, sadece acil durumlarla sınırlı olması gerektiği dikkate alınmalıdır. İstenmeyen bu kokulardan kurtulmak için aşağıdaki yöntemler denenebilir:

Öncelikle; puro saklama kutusu açılmalı ve iyi bir şekilde havalandırılmalıdır.

Bu yöntem pek işe yaramamış ve birkaç gün sonra içerideki koku ortadan kalkmamışsa, kapalı haldeki puro saklama kutusu içerisine bir bardak viski/brendi konulması fikri akla gelebilir. Uyarı: Bunu yaptığınız taktirde, puro saklama kutusunun içindeki koku uzun bir süreyle etkilenecektir! Bazı meraklılar; puroların tadını rafine etmek için nemlendirici sıvısı içerisine bilinçli olarak birkaç damla viski veya brendi ilave ederler.

HumidorDiscount sitesi olarak, tüm müşterilerimize tavsiyeleri ve önerileri için çok teşekkür ederiz.

Humidordiscount.Com sitesinde puro saklama kutusu seçmek için devam et